22. јун 2009.

Еванђеље по Луки - Глава 13






13


1 Приидоша же нецыи в то время, поведающе Ему о Галилеех, ихже кровь Пилат смеси с жертвами их. 1 У исто време дођоше неки и јавише му за Галилејце чију је крв Пилат помешао са њиховим жртвама.

2 И отвещав Иисус рече им: мните ли, яко Галилеане сии грешнейши паче всех Галилеан бяху, яко тако пострадаша?
2 Он одговори и рече им: мислите ли да су ови Галилејци били грешнији од свих Галилејаца, што су тако пострадали?

3 Ни, глаголю вам: но аще не покаетеся, вси такожде погибнете.
3 Не, кажем вам, него ако се не покајете, сви ћете тако изгинути.

4 Или они осмьнадесяте, на нихже паде столп Силоамский и поби их, мните ли, яко тии должнейши бяху паче всех живущих во Иерусалиме?
4 Или мислите да су оних осамнаест, на које је пала кула у Силоаму и побила их, били више криви од свих јерусалимских становника?

5 Ни, глаголю вам: но аще не покаетеся, вси такожде погибнете.5 Не, кажем вам, него ако се не покајете, сви ћете тако изгинути.

6 Глаголаше же сию притчу: смоковницу имяше некий в винограде своем всаждену: и прииде ищя плода на ней, и не обрете:
6 Каза и ову причу: један човек је имао смокву посађену у свом винограду, и дође да тражи род на њој, али не нађе.

7 рече же к винареви: се, третие лето, отнелиже прихожду ищя плода на смоковнице сей, и не обретаю: посецы ю (убо), вскую и землю упражняет?
7 Тада рече виноградару: види, има три године како долазим и тражим род на овој смокви, али не налазим. Посеци је; зашто да још слаби земљу?

8 Он же отвещав рече ему: господи, остави ю и се лето, дондеже окопаю окрест ея и осыплю гноем:
8 Али му он одговори и рече: господару, остави је још ове године, док окопам око ње и нађубрим,

9 и аще убо сотворит плод: аще ли же ни, во грядущее посечеши ю.9 па ће можда родити; ако пак не роди, посећи ћеш је у будуће.

10 Бяше же учя на единем от сонмищ в субботу:10 А кад је учио у суботу у једној синагоги,

11 и се, жена бе имущи дух недужен лет осмьнадесять, и бе сляка и не могущи восклонитися отнюд.
11 гле, онде је била жена која је осамнаест година имала духа, изазивача болести, и била је згрчена те није могла да се сасвим исправи.

12 Видев же ю Иисус, пригласи и рече ей: жено, отпущена еси от недуга твоего.12 Када је Исус виде, дозва је и рече јој: жено, ослобођена си своје болести.

13 И возложи на ню руце: и абие простреся и славляше Бога.13 И стави руке на њу, па се одмах исправи и слављаше Бога.

14 Отвещав же старейшина собору, негодуя, зане в субботу изцели (ю) Иисус, глаголаше народу: шесть дний есть, в няже достоит делати: в тыя убо приходяще целитеся, а не в день субботный.14 А старешина синагоге је негодовао што је Исус излечио у суботу, и рече народу: има шест дана у које треба радити; у те дане, дакле, долазите и лечите се, а не у суботњи дан.

15 Отвеща (же) убо ему Господь и рече: лицемере, кождо вас в субботу не отрешает ли своего вола или осла от яслий, и вед напаяет?15 На то му Господ одговори и рече: лицемери, зар сваки од вас не одвезује свога вола или магарца од јасала у суботу и не води га да га поји?

16 Сию же дщерь Авраамлю сущу, юже связа сатана, се, осмоенадесяте лето, не достояше ли разрешитися ей от юзы сея в день субботный?16 А ову Авраамову кћер, коју је сатана свезао - ево, осамнаест година, зар није требало ослободити ове свезе у суботњи дан?

17 И сия Ему глаголющу, стыдяхуся вси противляющиися Ему: и вси людие радовахуся о всех славных бывающих от Него.17 А кад је то рекао, сви његови противници су се постидели, а сав народ се радовао за сва славна дела која је учинио.

18 Глаголаше же: кому подобно есть Царствие Божие? И кому уподоблю е?18 Тада рече: на шта личи царство Божије и чиме ћу га упоредити?

19 Подобно есть зерну горушну, еже приемь человек вверже в вертоград свой: и возрасте, и бысть древо велие, и птицы небесныя вселишася в ветвие его.19 Оно је слично горушичином зрну које човек узе и посеја у свом врту, те узрасте и поста велико дрво, па се птице небеске настанише на његовим гранама.

20 Паки рече: кому уподоблю Царствие Божие?20 И опет рече: чиме ћу упоредити царство Божије?

21 Подобно есть квасу, егоже приемши жена, скры в сатех триех муки, дондеже вскисе все.
21 Оно је слично квасцу који је жена узела и помешала у три сата брашна, док све није ускисло.

22 И прохождаше сквозе грады и веси, учя и шествие творя во Иерусалим.
22 И пролазио је кроз градове и села учећи и путујући у Јерусалим.

23 Рече же некий Ему: Господи, аще мало есть спасающихся? Он же рече к ним:23 А неко му рече: Господе је ли мало оних који се спасавају? Он им пак рече:

24 подвизайтеся внити сквозе тесная врата: яко мнози, глаголю вам, взыщут внити, и не возмогут.
24 борите се да уђете на уска врата јер ће многи, кажем вам, настојати да уђу, али неће моћи.

25 Отнележе востанет дому владыка и затворит двери, и начнете вне стояти и ударяти в двери, глаголюще: Господи, Господи, отверзи нам. И отвещав речет вам: не вем вас, откуду есте.
25 Кад домаћин устане и затвори врата, а ви почнете напољу стајати и куцати на врата говорећи: Господе, отвори нам, он ће вам одговорити: не знам вас откуда сте.

26 Тогда начнете глаголати: ядохом пред Тобою и пихом, и на распутиих наших учил еси.26 Тада ћете почети да говорите: ми смо јели и пили пред тобом, а ти си учио по нашим улицама.

27 И речет: глаголю вам, не вем вас, откуду есте: отступите от Мене, вси делателие неправды.27 И он ће рећи: кажем вам, не знам откуда сте; одступите од мене сви који чините неправду.

28 Ту будет плачь и скрежет зубом, егда узрите Авраама и Исаака и Иакова и вся пророки во Царствии Божии, вас же изгонимых вон.
28 Онде ће бити плач и шкргут зуба, кад видите Авраама, Исаака и Јакова и све пророке у царству Божијем, а себе истеране напоље.

29 И приидут от восток и запад и севера и юга, и возлягут в Царствии Божии.29 И доћи ће од истока и запада, од севера и југа, па ће лећи за трпезу у царству Божијем.

30 И се, суть последнии, иже будут перви, и суть первии, иже будут последни.30 И гле, има последњих који ће бити први, а има првих који ће бити последњи.

31 В той день приступиша нецыи от фарисей, глаголюще Ему: изыди и иди отсюду, яко Ирод хощет Тя убити.31 У тај час приђоше му неки фарисеји говорећи му: иди и удаљи се одавде, јер Ирод хоће да те убије.

32 И рече им: шедше рцыте лису тому: се, изгоню бесы и изцеления творю днесь и утре, и в третий скончаюся:32 И рече им: идите и кажите тој лисици: ево истерујем демоне и исцељујем данас и сутра, а трећи дан ћу свршити.

33 обаче подобает Ми днесь и утре и в ближний ити: яко невозможно есть пророку погибнути кроме Иерусалима.
33 Али данас, сутра и прекосутра треба да путујем, јер не бива да пророк погине изван Јерусалима.

34 Иерусалиме, Иерусалиме, избивый пророки и камением побивая посланныя к тебе, колькраты восхотех собрати чада твоя, якоже кокош гнездо свое под криле, и не восхотесте?
34 Јерусалиме, Јерусалиме, који убијаш пророке и засипаш камењем оне који су теби послани, колико пута сам хтео да скупим твоју децу као квочка своје пилиће под крила, али нисте хтели.

35 Се оставляется вам дом ваш пуст. Глаголю же вам, яко не имате Мене видети, дондеже приидет, егда речете: благословен Грядый во имя Господне.
35 Ето, оставља вам се ваша кућа пуста. Него вам кажем, нећете ме видети док не дође време да кажете: благословен је који долази у име Господње.