8. септембар 2009.

Еванђеље по Матеју - Глава 4





4

1 Тогда Иисус возведен бысть Духом в пустыню искуситися от диавола,
1 Тада Дух одведе Исуса у пустињу да га ђаво куша.

2 и постився дний четыредесять и нощий четыредесять, последи взалка.2 И постивши четрдесет дана и четрдесет ноћи најзад огладне.

3 И приступль к Нему искуситель рече: аще Сын еси Божий, рцы, да камение сие хлебы будут.3 Тада му приђе кушач и рече: ако си Син Божији, реци да ово камење хлебови постану.

4 Он же отвещав рече: писано есть: не о хлебе единем жив будет человек, но о всяцем глаголголе исходящем изо уст Божиих.4 А он одговори и рече: написано је: »Неће човек живети о самом хлебу, него од сваке речи која излази из уста Божијих«.

5 Тогда поят Его диавол во святый град, и постави Его на криле церковнем,5 Тада га ђаво поведе у Свети град и постави га на врх храма

6 и глагола Ему: аще Сын еси Божий, верзися низу: писано бо есть, яко Ангелом Своим заповесть о Тебе (сохранити Тя), и на руках возмут Тя, да не когда преткнеши о камень ногу Твою.6 и рече му: ако си Син Божији, баци се доле; јер је написано да ће »Анђелима својим наредити за тебе, и на рукама ће те носити, да где не запнеш за камен ногом својом«.

7 Рече (же) ему Иисус: паки писано есть: не искусиши Господа Бога твоего.
7 Рече му Исус: и то је написано: »Не искушавај Господа, Бога свога«.

8 Паки поят Его диавол на гору высоку зело, и показа Ему вся царствия мира и славу их,8 Опет га поведе ђаво на врло високу гору, и показа му сва светска царства и њихову славу,

9 и глагола Ему: сия вся Тебе дам, аще пад поклонишимися.
9 и рече му: даћу ти све ово, ако паднеш и поклониш ми се.

10 Тогда глагола ему Иисус: иди за Мною, сатано: писано бо есть: Господу Богу твоему поклонишися и Тому единому послужиши.
10 Тада му рече Исус: одлази, сатано; јер је написано: »Клањај се Господу, Богу своме, и њему јединоме служи«.

11 Тогда остави Его диавол, и се, Ангели приступиша и служаху Ему.11 Тада га остави ђаво, и гле анђели приђоше и служаху му.

12 Слышав же Иисус, яко Иоанн предан бысть, отиде в Галилею,12 А када чу да је Јован предан, повуче се у Галилеју.

13 и оставль Назарет, пришед вселися в Капернаум в поморие, в пределех Завулоних и Неффалимлих:13 И напустивши Назарет дође и настани се у Кафарнауму приморскоме, у крајевима Завулоновим и Нефталимовим,

14 да сбудется реченное Исаием пророком, глаголющим:14 да се испуни што је рекао пророк Исаија:

15 земля Завулоня и земля Неффалимля, путь моря об он пол Иордана, Галилеа язык,
15 »Земља Завулонова и земља Нефталимова, према мору, преко Јордана, Галилеја многобожачка,

16 людие седящии во тме видеша свет велий, и седящым в стране и сени смертней, свет возсия им.16 народ који седи у тами виде велику светлост, и онима што седе у земљи и сенци смрти, њима светлост сину«.

17 Оттоле начат Иисус проповедати и глаголати: покайтеся, приближися бо Царство Небесное.17 Отада поче Исус проповедати и говорити: покајте се, јер се приближило царство небеско.

18 Ходя же при мори Галилейстем, виде два брата, Симона глаголемаго Петра, и Андреа брата его, вметающа мрежи в море, беста бо рыбаря:18 А када је ишао крај Галилејског мора, виде два брата, Симона званог Петра, и Андреју, брата његова, како бацају мрежу у море; јер беху рибари.

19 и глагола има: грядита по Мне, и сотворю вы ловца человеком.19 И рече им: хајдете за мном, и учинићу вас рибарима људским.

20 Она же абие оставльша мрежи, по Нем идоста.20 А они одмах оставише мреже и пођоше за њим.

21 И прешед оттуду, виде ина два брата, Иакова Зеведеева, и Иоанна брата его, в корабли с Зеведеом отцем ею, завязующа мрежи своя, и воззва я.21 И када одатле оде даље, виде друга два брата, Јакова Зеведејева и Јована, брата његова, како у чамцу са Зеведејем, оцем својим, крпе своје мреже, и позва их.

22 Она же абие оставльша корабль и отца своего, по Нем идоста.
22 А они одмах оставише чамац и оца свога и пођоше за њим.

23 И прохождаше всю Галилею Иисус, учя на сонмищих их и проповедая Евангелие Царствия, изцеляя всяк недуг и всяку язю в людех.23 И обилажаше Исус сву Галилеју, учећи у синагогама њиховим и проповедајући еванђеље о царству и лечећи сваку болест и сваку немоћ у народу.

24 И изыде слух Его по всей Сирии: и приведоша к Нему вся болящыя, различными недуги и страстьми одержимы, и бесны, и месячныя, и разслабленныя (жилами): и изцели их.
24 И рашири се глас о њему по свој Сирији. И донесоше му све болеснике који су патили од различитих болести и мука, бесомучне, и месечаре, и узете, и излечи их.

25 И по Нем идоша народи мнози от Галилеи и десяти град, и от Иерусалима и Иудеи, и со онаго полу Иордана.25 И пође за њим много народа из Галилеје и Декапоља, Јерусалима и Јудеје, и с оне стране Јордана.